Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan, Şile’de iş insanlarıyla buluştu Açıklaması
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Kur Korumalı Mevduat hesabı ile döviz tevdiat hesaplarında ciddi bir düşüş gerçekleşti. Döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduat içindeki yüzde 71’lik payı yüzde 52’ye kadar geriledi.” dedi.
AK Parti İstanbul Vilayet Başkanlığı Ekonomi İşleri Birimi’nce İstanbul’un 39 ilçesinde düzenlenmesi planlanan “Ekonomi Buluşmaları” toplantısı, Şile’de yapılan buluşmayla devam etti.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan’ın sunum yaptığı toplantıya, AK Parti İstanbul Vilayet Lider Yardımcısı Gıyaseddin Gergin, AK Parti Vilayet Lider Yardımcısı Fatma Zehra Şener, Şile Belediye Lideri İlhan Ocaklı, AK Parti Şile İlçe Lideri Erdoğan Akgül, AK Parti Şile ilçe temsilcileri ile kamu bankalarının bölge yöneticileri, iş insanları ve endüstriciler katıldı.
Gürcan, burada yaptığı konuşmada, son 3 yılda önemli bir salgın sürecinden geçen dünyada kapanmaların yaşanması, lojistik zincirinin kırılması üzere durumların ekonomilerde birtakım kasvetlere yol açtığını belirterek, bilhassa salgının akabinde başlayan Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte güç fiyatlarında da çok önemli artışlar olduğunu, bunların hem dünyada hem de Türkiye’de ciddi etkiler gösterdiğini söyledi.
Tahıl Koridoru Anlaşması’na da değinen Gürcan, kesintiye uğrayan mutabakatın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna ile görüşmesi sayesinde devam edeceğini dile getirdi.
Gürcan, faiz artışlarına ilişkin olarak da bu durumun küresel büyümeyi yavaşlattığını aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Merkez bankaları faiz artışlarıyla finansal sıkılaştırmalara devam ediyor. Özellikle ABD Merkez Bankasının agresif olarak faiz artışları devam ediyor. En son 75 baz puanlık bir artış yaptılar. Bu da özellikle ABD’de 10 yıllık devlet tahvili faizlerini yüzde 4,09’a kadar çıkardı. Şu anda büyüme bütün dünyada yavaşlarken, enflasyondaki artışlar da devam ediyor. Baktığımızda, küresel ekonomi ve ticaret büyümesi için tahminler aşağı yönlü güncelleniyor. Türkiye’miz geçtiğimiz 2 çeyrekte yüzde 7,6’lık büyümesiyle ender büyüyen ülkelerin başında olmuştur. Özellikle pandemi sürecinde dünyada 2 ülke büyümüştür. Çin ve Türkiye. Bugün itibarıyla da ilk 2 çeyrekte Türkiye 7,6’lık büyümeyle 2022 yılında da büyümesini gerçekleştiriyor. Baktığımızda, son 8 çeyrektir büyüyen seçkin ülkelerden birisi Türkiye. Türkiye, 8 çeyrektir süratle büyümesini devam ettiriyor ve ortalamanın üzerinde bir seyir gösteriyor. Üçüncü çeyrekte de inşallah büyüme sayılarını tekraren göreceğiz.”
Türkiye İktisat Modeli ile ihracatta önemli bir toparlanma oldu
Mahmut Gürcan, Türkiye’deki KOBİ sayısının 2003 yılında 1,7 milyon iken 2021 yılı itibarıyla iki katını aşarak 3,6 milyona yükseldiğini dile getirerek, KOBİ’ler tarafından 2003 yılında 5,2 milyon kişi, 2020 prestijiyle ise 11 milyon kişinin istihdam edildiğini tabir etti.
Türkiye’nin, istihdam artışında öteki ülkelere nazaran müspet ayrıştığını belirten Gürcan, “Türkiye salgın öncesine nazaran istihdamını en süratli artıran ikinci ülke olmuştur. Yapmış olduğumuz çalışmalar, Sayın Cumhurbaşkanımızın geçen yıl ortaya koyduğu Türkiye İktisat Modeli ile birlikte ihracatımızda çok önemli bir toparlanma oldu. Şu anda yıllık baktığımızda 253,1 milyar dolarlık bir ihracatımız var. Bu yılın birinci 10 ayında daima olarak rekorlar kıran bir ihracat performansı gösterdik. 2002 yılında 36 milyar dolarlık ihracat yaptığımızı düşünürsek bugün geldiğimiz noktayı daha yeterli anlayabiliriz.” diye konuştu.
Kur Muhafazalı Mevduat uygulamasından yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin faydalandığını vurgulayan Gürcan, “Kur Korumalı Mevduat hesabı ile döviz tevdiat hesaplarında ciddi bir düşüş gerçekleşti. Döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduat içindeki yüzde 71’lik payı yüzde 52’ye kadar geriledi.” bilgisini paylaştı.
Türkiye’nin turizm gelirlerine de değinen Gürcan, bu alanda salgın sonrası süratli bir yükseliş gerçekleştirildiğini kaydetti. Gürcan, “Dünyada aldığımız hissesi yüzde 1,9’dan yüzde 3,4’e çıkardık. Bu da Türkiye için önemli bir toparlanma. Bu sene turizm gelirlerimizi 44 milyar dolar hedefliyoruz. Yıl sonu prestijiyle Türkiye toplam ziyaretçi sayısını 50 milyon turiste ulaştıracak. 2023 yılında da turizm gelirlerinin 50 milyar dolar olması hedefleniyor.” biçiminde konuştu.
Halen 165 ülke ortasında 131 ülkenin negatif gerçek faiz verdiğini aktaran Gürcan, yatırımın güçlenmesi, iş insanlarının daha da verimli olabilmesi için faizlerin düşük tutulması gerektiğini anlattı.