Haber

ABD Başkanı Joe Biden, “Birliğin Durumu” konuşması yapan en yaşlı başkan olarak tarihe geçti

YENİ Başkanlık döneminde ikinci “Birliğin Durumu” konuşmasını yapan 80 yaşındaki ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan tarihinde bu konuşmayı yapan en yaşlı lider olarak tarihe geçti.

Biden, ABD Kongresi’nde Temsilciler Meclisi ve Senato’nun ortak oturumunda ikinci kez bir yıllık performansını ve geleceğe yönelik siyasi planlarını konuştuğu “Birliğin Durumu” konuşmasını yaptı. Biden’ın arkasındaki kürsüde ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy yan yana oturdu.

80 yaşındaki Lider Biden, Amerikan tarihinin “Birliğin Durumu” konuşmasını yapan en yaşlı lideri olarak tarihe geçti. Biden, bu kez 8 Kasım 2022’deki ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etmesiyle bölünmüş bir Kongre’ye hitap etti.

Araştırma firması Gallup tarafından yapılan bir ankete göre Biden, görev süresinin ikinci yılında 20 Ocak 2022’den 19 Ocak 2023’e kadar yaptığı konuşmada halkın devleti yönetme biçimine yüzde 41 onay verdi. ekonomiYüksek sağlık harcamaları, vergiler, Kovid-19 salgını, güney ucundaki göç sorunu, silahlanma yasası gibi iç siyasette gündemi meşgul eden sorunlar gündeme geldi.

Dış politikada Biden, geçen hafta ABD ordusu tarafından düşürülen “casus balonunun” sahibi Çin ile Rusya-Ukrayna Savaşı arasındaki bağlantıları ele aldı.

İç siyasette birlik vurgusu

Konuşmasına Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy’yi tebrik ederek başlayan Biden, Cumhuriyetçi milletvekillerine seslenerek “birlikte çalışmaya” vurgu yaptı. Başkan, “Geçen Kongre’de birlikte çalışabildiysek, bu yeni Kongre’de birlikte çalışmamamız için hiçbir neden yok” dedi. söz konusu.

Ülkesine yönelik vizyonunun “ulusun ruhunu geri getirmek” olduğunu söyleyen Biden, orta sınıfı güçlendirmenin ve ülkeyi birleştirmenin önemine vurgu yaptı. Biden, başkanlığı sırasında her iki partinin de onayladığı 300’e yakın yasayı çıkardığını belirtti.

“Amerika’nın hikayesi bir ilerleme ve dayanıklılık hikayesidir.” Biden, iki yıl önce ekonominin sarsıldığını ancak başkanlığı döneminde 12 milyon yeni istihdam yaratıldığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi. Kovid-19 salgınının artık hayatı etkilemediğini belirten Biden, toparlanan ekonomiyle Amerika’yı yeniden inşa ettiklerini kaydetti.

6 Ocak 2021’deki kongre baskınını hatırlatan Biden, “Demokrasimiz iç savaştan bu yana en büyük tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Bugün yara almasına rağmen demokrasimiz ne yenik düştü ne de yıkıldı.” ifadesini kullandı.

Ukrayna’ya destek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir yıl önce Ukrayna’ya karşı amansız bir savaş başlattığını hatırlatan ABD Lideri Biden, savaşın 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa’da tanık olunan ölüm ve yıkım manzaralarını çağrıştırdığını söyledi.

“Putin’in işgali ABD ve dünya için bir sınavdır” diyen Biden, “NATO’yu birleştirdik ve küresel bir koalisyon oluşturduk. Putin’in saldırganlığına karşı durduk. Ukrayna halkının yanında olduk.” şeklinde konuştu. Biden, Ukrayna’yı sonuna kadar desteklemeye devam edeceğinin altını çizdi. Biden’ın daveti üzerine Kongre üyeleri, Ukrayna’nın Washington Büyükelçisi Oksana Markarova’yı ayakta alkışladı.

Çin ile çatışmaya değil, rekabete vurgu

Çin ile olan bağlara değinen Biden, “Çatışma değil rekabet aradığımızı Başkan Xi’ye (Cinping) açıkça ifade ettim” dedi. söz konusu. Çin ile rekabette teknolojinin değerine vurgu yapan Biden, ordunun modernleştirilmesinin önemine de işaret etti.

Biden, “Amerikan çıkarlarını ilerletebileceği ve dünyaya fayda sağlayabileceği için Çin ile çalışmaya kararlıyım” dedi. terimini kullandı. Öte yandan Biden, geçen hafta ABD havaalanında düşürülen Çin “casus balonuna” atıfta bulunarak, “Geçen hafta açıkça belirttiğimiz gibi Çin egemenliğimizi tehdit ederse, ülkemizi korumak için harekete geçeriz. yaptı.” söz konusu.

Çin ile rekabette birlik olunması gerektiğini söyleyen Biden, son iki yılda demokrasilerin güçlendiğini, ABD’nin iklimden sağlığa, gıda güvenliğinden gıda güvenliğine kadar küresel sorunlar karşısında dünyayı yeniden bir araya getirdiğini savundu. terörizm.

Teknoloji devlerine uyarı

Biden, konuşmasında sosyal medya şirketlerine ve büyük teknoloji şirketlerine de yer verdi.

Sosyal medya şirketlerinin çocuklara kar amaçlı uyguladıkları politikalardan sorumlu tutulması gerektiğinin altını çizen Biden, teknoloji devlerinin kişisel verilerin toplanmasını düzenleyen bir yasa çıkarma zamanının geldiğini savundu.

“Daha yapacak çok işimiz var ama enflasyon düşüyor”

Biden, tedarik zincirini bozan salgın ve Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle enflasyonun küresel bir sorun haline geldiğini belirtti. ABD’nin dünyadaki herhangi bir ülkeden daha iyi durumda olduğuna dikkati çeken Biden, “Daha yapacak çok işimiz var ama enflasyon düşüyor” dedi. söz konusu.

Son 6 aydır enflasyonun düştüğüne işaret eden Biden, maaşların arttığını kaydetti. Biden, ülkedeki işsizlik oranının da yüzde 3,4 ile 50 yılın en düşük seviyesine gerilediğini de hatırlattı.

Hisse geri alım vergisini dört katına çıkarma teklifi

Ekonomik plan kapsamındaki yatırımları anlatan Biden, söz konusu yatırımların zengin ve büyük şirketlerin payına düşeni ödeyerek karşılanacağını kaydetti. Biden, vergi sisteminin adaletsiz olduğunu belirterek Kongre’yi milyarderler için taban vergi teklifini geçirmeye davet etti.

Başkan Biden, “Hiçbir milyarder bir okul öğretmeninden veya bir itfaiyeciden daha az vergi ödememeli” dedi. dedi. Biden ise kurumsal hisse geri alımları üzerindeki verginin dört katına çıkarılmasını önerdi.

Borç limitini artırmak için tekrarlanan davet

Biden, yönetiminin bütçe açığını son iki yılda 1.7 trilyon dolardan fazla azalttığını belirterek, bunun Amerikan tarihindeki en büyük bütçe açığı düşüşü olduğunu belirtti. Biden, mali planını gelecek ay sunacağını belirterek, planının bütçe açığını 2 trilyon dolar azaltacağını söyledi.

Borç limiti konusuna değinen Biden, Kongre’nin daha önce koşulsuz ve krizsiz olarak borç limitini 3 kez yükselttiğini hatırlattı. Kongre’den aynı şeyi tekrar yapmasını isteyen Biden, “Cumhuriyetçi arkadaşlarımdan bazıları ekonomik planlarını kabul etmezsem ekonomiyi rehin almak istiyor” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Medicare (düşük gelirlilere yapılan sağlık yardımı) ve sosyal güvenlik politikalarıyla orta ve alt sınıf Amerikan halkının yanında yer aldığına işaret eden Biden, “Milyonlarca yaşlının hayata tutunduğu tek dal Sosyal Güvenlik ve Medicare. .” söz konusu.

Silahlanma ve polis şiddeti

Ülkede artan şiddetin azaltılması için gerekli adımların atılması gerektiğini vurgulayan Biden, silahlı saldırıların ve şiddetin azaltılması için daha fazla kaynak ayrılarak gerekli adımların atılması için çağrıda bulundu. Polis şiddetini önlemek için George Floyd Yasası’nın değerinin altını çizen lider, silahlanma yasasında ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Biden’ın “Birliğin Durumu” konuşmasının yanı sıra kabine üyeleri ve milletvekilleri, Ukrayna’nın Washington Büyükelçisi Jill Biden’ın davetlisi olarak Oksana Markarova, İrlandalı müzik grubu U2 solisti Bono, eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin eşi Paul Pelosi, bazı iş adamları, polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden Tire Nichols’un ebeveynleri ve Holokost’tan sağ kurtulanlar gibi sembolik isimler seyirci olarak katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu