Haber

Azerbaycan’da yarın yapılacak erken genel seçimlerde 6,5 milyon kayıtlı seçmenin oy kullanması bekleniyor.

Azerbaycan’da yarın yapılacak erken genel seçimlerde 6,5 milyon kayıtlı seçmenin oy kullanması bekleniyor. Merkezi Seçim Kurulu Başkanı Mazahir Panahov, işgalden kurtarılan Karabağ’da seçmenlerin 30 yıl sonra ilk kez oy kullanacaklarını belirterek, “Yarın Azerbaycan’da tarihi bir gün.” dedi.

Azerbaycan yarın erken genel seçimler için sandık başına gidiyor. Oylama yerel saatle 08.00’de başlayacak ve 19.00’da sona erecek. Ülke genelinde kurulacak 6 bin 537 sandıkta 6 milyon 478 bin 623 seçmenin oy kullanması bekleniyor. Ayrıca yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları da 37 ülkede kurulacak 49 sandıkta oy kullanabilecek.

Azerbaycan Merkez Seçim Konseyi Lideri Mazahir Panahov, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. “Yarın Azerbaycan’da tarihi bir gün” diyen Panahov, seçimlerin Azerbaycan halkı için son derece değerli olduğunu belirterek, “Azerbaycan seçmeni ilk kez egemen Azerbaycan’ın tüm topraklarında seçimlere katılacak. 26 sandık kurduk. işgalden kurtarılan bölgelerde.”

“30 yıl sonra ilk kez oylama yapılacak”

Mazahir Panahov, seçmenin işgalden kurtarılan topraklarda da oy kullanacağını belirterek, “30 yıl sonra işgalden kurtarılan topraklarda da seçimler yapılacak. Yarınki seçimlerin asıl önemi bence bu topraklarda yapılacak. modern Azerbaycan’ın tüm toprakları. Azerbaycan’ın toprakları 30 yılı aşkın süredir işgal altında ve yaklaşık 800 seçmen “1.000 nüfusa sahiptik. İnsanlar yerinden edildi. Bu nedenle Azerbaycan’ın farklı bölgelerinde yaklaşık 450 bin seçmen bulunuyor. Ancak 44 gün süren Vatanseverlik Savaşı’nın ardından Azerbaycan egemenliğine yeniden kavuştu ve kurtarılan bölgelerde oylama yarın yapılacak” dedi.

“Seçimi 90 bin 372 gözlemci takip edecek”

Seçimlerle ilgili önemli noktalardan birinin tam şeffaflık olduğunu kaydeden Panahov, seçimleri izlemek üzere kayıtlı 90 bin 372 gözlemcinin bulunduğunu, bunların 790’ının uluslararası gözlemci olduğunu, 109 uluslararası medya kuruluşundan 216 gazetecinin seçimleri takip edeceğini kaydetti.

Mazahir Panahov, seçim sürecinde şeffaflık açısından herhangi bir sorun yaşanmayacağına dikkat çekerek, “Ülke genelinde bin noktaya güvenlik kameraları yerleştirildi. Kameralar yarın 7.30’dan itibaren gün boyu kayıt yapacak.” açıklamayı yaptı.

Aliyev seçimin favorisi

Seçimlere TBMM’den 4 milletvekili ve parlamento dışından 3 milletvekilinden 7 aday yarışıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yeni Azerbaycan Partisi’nin adayı mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yanı sıra Tüm Azerbaycan Halk Cephesi Partisi’nin adayı Kudret Hasanguliyev, Milli Cephe Partisi’nin adayı Razi Nurullayev de yer aldı. Büyük Azerbaycan Partisi’nin adayı Elşad Musayev, Büyük Kurtuluş Partisi’nin adayı Fazıl Mustafayev ile bağımsız adaylar Zahid Oruç ve Fuad Aliyev yarışıyor.

Azerbaycan’da seçimlerin 2025 yılında yapılması planlanıyordu. Ancak Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kararıyla seçim 1 yıl erkene ertelendi. 7 yılda bir cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığı Azerbaycan’da son seçim 11 Nisan 2018’de yapıldı. – BAKÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu