Haber

Hacettepe Üniversitesinde “Bağımlılıkla Mücadele, Tedavi ve Rehabilitasyon Çalıştayı” yapıldı

Ankara Valiliği ve Hacettepe Üniversitesinin iş birliğinde “Ankara Bağımlılıkla Mücadele, Tedavi ve Rehabilitasyon Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Üniversitenin Sıhhiye yerleşkesinde düzenlenen çalıştayda konuşan Ankara Valisi Vasip Şahin, son yıllarda bağımlılıkla uğraşın bir devlet siyaseti olarak yürütüldüğünü, Bağımlılıkla Gayret Yüksek Kurulunca vilayetlerde valilerin ve ilçelerde kaymakamların başkanlıklarında çalışmalar yapıldığını anlattı.

Bağımlılığın bütün dünyada olduğu üzere Türkiye’de de artan bir tehdit olduğunu, jenerasyonları zehirlemeye ve gelecekle ilgili telaşların artmasına yol açtığını kaydeden Şahin, “Bağımlılık, düçar olunması çok kolay ama kurtulması oldukça zor bir olgu. Onun için bağımlılıkla mücadeleyi iğneyle kazar gibi sabırla ve azmederek yürütmek durumundayız.” dedi.

Şahin, milletin iş gayrete geldiğinde diğer milletlerde olmayan bir bilhassa organize olup bu çabayı kısa müddette götürebildiğini belirterek, “Depremlerde, sel afetlerinde, 15 Temmuz’da ve Kovid-19 ile mücadelede bunu gördük. Toplumun her kesimi aynı hedefe doğru kilitlenip bir dayanışma içerisinde yürüyebiliyor. Bağımlılıkla mücadelede de böyle bir gücümüz var.” diye konuştu.

“En büyük sermayemiz beşeri sermaye”

Bağımlılıkla gayretin en değerli boyutunun gençleri bu tehditle karşılaştırmamak ve karşılaşan gençlere takviye vermek olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

“En büyük sermayemiz beşeri sermaye, yani insanımız. Bunların hiçbirini israf edemeyiz, hakkımız yok. Her birinin ayrı ayrı özelliklerini ortaya çıkarıp bu milletin faydasına sunmamız lazım. Onun için de bağımlılık gibi girdaptan kurtulamama durumunda biz onu o şekilde bırakamayız, onu oradan çekip almalıyız. Yolumuz uzun, işimiz zor ama hep birlikte başarabiliriz.”

Vali Şahin, insanların probleminin sırf maddi imkansızlıklar değil çağdaş çağın getirdiği yalnızlık ve yardım istememe fakirliği olduğuna işaret ederek, bağımlılıkla çabanın en değerli boyutunun tehditle karşılaşan gençleri meselelerinden uzaklaştırmak ve onlara vakit ayırıp takviye vermek olduğunu kaydetti.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ise bağımlılığın topluma, iktisada ve ülke kalkınmasına olumsuz tesirleri olan değerli bir halk sıhhati sorunu olduğuna dikkati çekti.

Dünya Sıhhat Örgütünün bağımlılık araştırmalarına nazaran, 15-24 yaş gençlerin yaşadığı kazalar ile intiharlar ve cinayete bağlı ölümlerin dörtte üçünün bağımlılıklar nedeniyle ortaya çıktığını aktaran Güran, bununla çabada toplumun her bölümünün sorumluluğunun bulunduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu