Haber

HDP, AKP’nin Mülakat Talebini Reddetti. Saruhan Oluç: “Mevcut Anayasa’nın bile her gün çiğnendiği bir süreçte Anayasa Değişikliğini de tartışmak istiyorum…

HDP Küme Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP Grubu’nun anayasa değişiklik teklifini görüşmek üzere 11 Ocak Çarşamba gününe randevu istediğini ancak ret cevabı verdiklerini açıkladı. Oluç, “Mevcut anayasanın bile her gün çiğnendiği, hukukun askıya alındığı bir süreçte anayasa değişikliğini tartışmayı samimi, inandırıcı ve güven verici bulmuyoruz.”

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında, AKP’nin başörtüsü düzenlemesini de içeren anayasa değişikliği önerisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKP Grubu’nun Çarşamba günü anayasa değişiklik önerisiyle ilgili olarak HDP Grubu’ndan randevu talebinde bulunduğunu anlatan Oluç, AKP ile görüşme kararı aldıklarını söyledi. Oluc dedi ki:

“HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN AYRIMCILIK YAPMAYACAK BİR BÜTÜN OLARAK YAKLAŞILMASI GEREKEN İLKELİ DURUMUMUZU VURGULADIK: Cumhur İttifakı’nın Meclis’e sunduğu anayasa değişikliği teklifi var. Bir önceki görüşmemizde tutumumuzu açıklamıştık. Bu konudaki tutumumuzu da basına bildirdik. Türkiye’de hak ve özgürlüklerin ayrım gözetmeksizin bir bütün olarak ele alınması gerektiği konusundaki ilkeli duruşumuzu vurguladık. O kadar çok hak gaspı, ayrımcılık ve eşitsizlik var ki; Özgürlüklerin ve demokrasinin yoğun bir şekilde akın ettiği bir dönemde sadece başörtüsü değişikliği önerisinin Türkiye’deki özgürlükler sorununa çözüm bulmak için yetersiz olduğunu söylemiştik.

DÜNDE VE BUGÜN BAŞ ÖRTÜSÜNDE SORUNUMUZ YOK: Geçmişte de bugün de başörtüsü sorunumuz yok. Kümemizde 2015’ten beri başörtülü milletvekillerimiz var. Ancak eşit yurttaşlık hakkının olmadığı bir ülkede özellikle Kürtler, Aleviler, tüm inanç ve kimliklerden, bu toplumsal talepleri karşılamak için bütüncül bir düzenlemeye ihtiyaç var. Sadece başörtüsü ve aile kurumunda getirilen değişiklik önerisinin, iktidar bloğunun yaklaşan seçimler öncesi bir seçim hareketini hatırlattığını söyledik. Bu adımı bir seçim hareketi olmaktan çıkarmanın yolu tüm ayrımcılığın ortadan kaldırılmasından geçeceğini söyledik, ‘özellikle Anayasa’nın 10. maddesi değiştirilmelidir’ dedik.

RANDEVU TALEPLERİNE OLUMLU YANIT VERMİYORUZ: AKP Kümelenme Yönetimi bugün anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere Çarşamba gününe bizden randevu istedi. Bu talebimizi hem küme yönetimimizde hem de parti yönetimimizde görüştük. Yetkili meclislerde eş genel başkanlarımızla değerlendirdik. Bizim duruşumuz; HDP’ye yönelik bir intikam davası olan kapatma davasının tüm hızıyla devam etmesi, partimizin anayasal hakkı olan hazine yardımının Anayasa Mahkemesi tarafından partinin siyasi baskısı sonucu anayasaya aykırı olarak bloke edilmesi. Bunun olması için iktidar bloğu ve özellikle Cumhur İttifakı. Anayasa değişikliği teklifini, bileşenlerinin ağır baskısı Anayasa Mahkemesi’nde olduğu için AKP Küme Yönetimi ile görüşmeme kararı aldık. Randevu taleplerine olumlu yanıt alamadık.

SEÇİMLERİN ADİL, DEMOKRATİK VE EŞİT BİR ORTAMDA YAPILMAYACAĞININ ÇOK DEĞERLİ İŞARETLERİ: Her gün mevcut anayasanın bile çiğnendiği, hukukun askıya alındığı bir süreçte anayasa değişikliğini tartışmayı samimi, inandırıcı ve inandırıcı bulmuyoruz. Üstelik seçim ortamına girmiş bir ülkeden bahsediyoruz. 3-4 aydır haberiniz yok 5 ay sonra seçimlerin olduğu, yargı vesayetinin HDP’ye yürütüldüğü, siyaset alanını yargı vesayetiyle dizayn edildiği, HDP’ye yönelik ağır tasfiye politikalarının olduğu bir ortamda, Demokratik siyasetten tasfiye politikaları devam ediyor. ve eşit bir ortamda yapılmayacağının çok değerli işaretleridir. Demokratik siyaset, güç ile kastedilmektedir. Bu nedenle Cumhur İttifakı’nın Anayasa Mahkemesi üzerindeki açık baskı ortamı dikkate alındığında bu teklifin tartışılmasını samimi ve inandırıcı bulmadığımızı bir kez daha vurguluyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu