Yaşam

Karşınızdaki Kişi ile Fikir Ayrılığı ve Anlaşmazlık Yaşadığınız Anda Beyniniz Nasıl Tepki Verir?

Günlük hayatınızda ikili ilgilerde yaşadığınız uyuşmazlıklar ve tartışmalar sırasında beyniniz tehlikede olduğunuzu düşünerek esirgeyici bir reaksiyon verir. Pekala bu reaksiyon ve sinyaller tam olarak nasıl gerçekleşir? İşte yanıtı…?

Kaynak: https://www.fastcompany.com/90805500/…

Karşınızdaki kişi ile kurduğunuz bağlantı sırasında bir kopukluk yahut uyuşmazlık yaşadığınızda beyniniz gerçek bir tehlikedeymişsiniz üzere reaksiyon verir.

Beyniniz yaşadığınız uyuşmazlığı anlamlandırmaya ve bu uyuşmazlık çerçevesinde mantıklı bir karar oluşturmaya çalışırken bedeninizi bu algılanan tehdide karşı cevap vermeye hazırlar.

Beyninizin her iki tarafında optik hudutların gerisinde bir amigdala vardır. Amigdalanın fonksiyonlarından biri endişeyi tespit etmek ve akabinde vücudu uygun formda cevap vermeye hazırlamaktır.

Böylece bir tehdit algıladığınızda amigdala, kortizol ve adrenalin üzere gerilim hormonlarının salınımına sinyal göndererek reaksiyon vermeye başlar.

Bu içgüdüsel reaksiyonlar vakitten ve güçten tasarruf sağlar, ayrıyeten birden fazla vakit sizi inançta fiyat.

Zihniniz bir tehdit algıladığında içgüdüsel reaksiyonlarınızı ne kadar çok gözlemlerseniz, beyninizin hazırladığı gerçek dışı öyküleri gerçekte olanlardan ayırmakta o kadar güzel olursunuz.

Psikologlar, yaşanılan olayları, tartışmaları ve uyuşmazlıkları yine değerlendirmenin insanların bu husus hakkında nasıl ilerleyecekleri konusunda odaklanmalarına ve daha mantıklı kararlar almalarına yardımcı olduğunu belirtmişlerdir.

Bu cins fikir ayrılığı anlarında zihniniz birçok vakit aleyhinize çalışabilir. Lakin beyninizin bu işleyiş biçimini lehinize kullanabilirsiniz.

Bunu yapmanın bir yolu, kendinize karşınızdaki kişinin de tıpkı şeyi yaşayabileceğini hatırlatmaktır. Sizi incitmek yahut size saldırmak üzere bir niyetleri olmayabilir.

Bir rakibi yahut yabancı bir insanı beyni sizinkiyle birebir formda çalışan biri olarak görmek, daha uygun bir alaka yaratmanın birinci adımı olabilir.

Siz bu mevzu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu