Haber

Kuzey Kıbrıs’ta ‘şehit’ tartışması: ‘Tatar dernek başkanına hakaret etti’

Başkan Ersin Tatar ile Şehit Aileleri ve Engelli Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan, Kıbrıs’ın kuzeyinde her yıl ’21 Aralık Şehitler Haftası’ olarak kutlanan hafta kapsamında Lefkoşa’daki Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen anma töreninde karşı karşıya geldi. yıl.

“DÜNYA, MİLLET, BAYRAK EDEBİYATI ARTIK ÖNEM VERİYOR”

Törende konuşan Yeni Sistem gazetesinde yer alan habere göre Benan, geçmişten bugüne Cumhurbaşkanlığı’nın şehit mezarları için makbuz karşılığı ödeme yaptığını ancak Ersin Tatar’ın bunu durdurduğunu belirtti. Benan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ne Mehmet Ali Talat, ne Derviş Eroğlu, ne Mustafa Akıncı şehitlerimize bunu yapmadı. Utanıyorum şehidim. Utanıyorum şehidim. Sana sahip çıkmayan siyasetçilerden utanıyorum. KKTC’yi fakirleştiren zihniyetler size şehit mezarları yapamayacak kadar… Ey siyasetçiler bilin ki vatan, millet, bayrak edebiyatınız artık bu ülkede kıymetli değil.”

ERSİN TATAR’DAN CEVAP

Başkan Tatar, Benan’ın sözlerini eleştirdi. Benan’ın ardından kürsüye çıkan Tatar, ‘Kıbrıs’ın kuzeyi demokratik bir yerdir’ diyerek, ‘Herkes istediği gibi konuşabilir ama böyle bir günde böyle bir konuşma yapılmamalı, ayıp’ dedi. .”

Söz konusu çıkışın ardından konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı’ndan bir açıklama geldi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Benan’ın şehit mezarları hakkında gerçek dışı iddialarda bulunması, gerçekleri çarpıtması, seçimlere sayılı günler kala tamamen siyasi içerikli konuşmalar yapması, Cumhurbaşkanlığı ve devletin kurumlarına asılsız ithamlarda bulunması kabul edilemez. Başkanımız Ersin Tatar’ın talimatıyla bu yılki görüşmede Benan’ın öldürülmesi kabul edilemez.” İsmi daha önce belli olmayan 5 şehidimizin kabirlerinin yapımını defalarca davet ederek konuştuk.”

‘Tatar’ın BENAN’a hakaret ettiği’ İDDİASI

Bu arada Yeni Mutabakat, Kuzey Kıbrıs’ta yankı uyandıran gelişmeye ilişkin iki değerli tartışmayı gündeme getirdi. Gazeteye göre Tatar, Benan’ın konuşması sırasında kendisini “Korkunç” olarak nitelendirerek, Benan’ı hem Lefkoşa Büyükelçisi’ne hem de komutanlara şikayet etti.

Gazetenin bir başka iddiasına göre ise son olaydan sonra derneğe ‘konuşma yasağı’ getirildi. Benan’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağıran Milli Günler Kutlama Komitesi, Benan’a bu haftaki anma törenlerinde “konuşamayacağını” bildirdi. Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Bu yanlış bir bilgidir. Milli Günleri Kutlama Komisyonu’nun kararıdır. Çeşitli kurum, bakanlık ve birimlerin temsilcileri var, tek başımıza hareket etmiyoruz” diyerek iddiayı yalanladı.

‘KONUŞAN’ PROTESTOSU

Son gelişmeler ışığında Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği yönetimine getirilen ‘konuşma yasağı’nın ardından şehit aileleri, Şehitleri Anma Töreni kapsamında Tekke Bahçesi Şehitliği’nde düzenlenen törene katıldı. Hafta, ağızlarında siyah bantlar var.

Benan ise şu ifadeleri kullandı: “Siyasetle uğraştığım gerekçesiyle sonraki üç resmi anmada hem bana hem de dernek yetkililerine konuşma yasağı getirildi. Doğruyu söyleyince siyasetçi olduk. Öyle olsaydı, biz de partiye üye olurduk.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu