Ekonomi

MÜSİAD Sameks 2023 Yılında Olumlu Seyrini Sürdürüyor

2022 yılı sonu itibarıyla tam 10 yıldır Türkiye ekonomisinin öncü göstergesi olmaya devam eden SAMEKS, 2023 yılının ilk ayına olumlu başladı.

2023 yılı Ocak ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi bir önceki aya göre 0,9 puan artarak 54,3 puan ile referans değerin üzerinde seyrini sürdürdü.

Bu dönemde bir önceki aya göre 0,5 puan artan Hizmet Branş SAMEKS Endeksi 54,3 puan ile yükselişini sürdürdü. Bileşik Endeks’te gözlenen artışta bir önceki aya göre 2,6 puan artarak 55,2’ye yükselen Sanayi SAMEKS Endeksi de belirleyici rol oynadı. Böylece, sanayi segmentindeki aylık kesintisiz artış trendi 18. ayına ulaşırken, hizmet segmenti büyüme sürecini art arda 5. ayına taşıdı.

Hizmetler grubu genelinde girdi alımları Ocak ayında da güçlü seyrini sürdürmüş ve buna bağlı olarak iş hacmindeki artış ivme kazanmıştır. Sektördeki olumlu görünümde, siparişlerde bir önceki aya göre hızlı artışın etkileri görüldü.

Bu gelişmeler sonucunda bir önceki aya göre 0,9 puan artarak 54,3 olarak gerçekleşen mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, Ocak ayında da geçen yılki olumlu görünümünü sürdürerek, ekonomik aktivitedeki canlılığın yavaş yavaş yavaşladığına işaret etti. yeni yılda da devam etti.

SAMEKS 2023 Ocak ayı verilerinin değerlendirilmesinin yapılması, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı “2022 yılının tamamında 50 referans değerinin üzerinde seyreden Sameks Kompozit Endeksi, 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 0,9 puan artarak 54,3 puan ile pozitif seyrini sürdürdü. Sanayi ve hizmet sektöründeki ekonomik aktivitenin ivme kazandığına işaret eden SAMEKS, piyasalara güvenin yerleştiğini söyledi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

kavakliderehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu