Ekonomi

Nvidia piyasa değerinde Amazon’u geride bıraktı, gözünü Alphabet’e dikti

Nvidia Corp.(NASDAQ:NVDA (NASDAQ: NVDA)) Amazon.com Inc.’in piyasa fiyatıyla (NASDAQ: AMZN ) geçti ve yapay zeka çipi üreticisinin yirmi yıl içinde ilk kez e-ticaret devini geride bırakmasını sağladı. Salı günü Nvidia günü 1,78 trilyon dolarlık piyasa değeriyle kapatırken, Amazon’un değeri ise hisselerinin yüzde 2,15 oranında değer kaybıyla 1,75 trilyon dolara ulaştı. Google’ın ana şirketi Alphabet Inc (NASDAQ: Google) hisseleri %1,62 oranında azalarak 1,81 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı.

Piyasa değeri sıralamasındaki değişiklik, trader’lar Meta Platforms Inc’in (NASDAQ:) grafiklerine dayanıyor. META Aralarında teknoloji firmalarının da bulunduğu yüksek talep nedeniyle Nvidia’nın gelişen yapay zeka endüstrisindeki kritik rolünü yansıtıyor. Bu talep, Nvidia’nın, üst düzey yapay zeka çip pazarının yaklaşık %80’ini kontrol etmesine rağmen, bileşen tedarikinde yetersiz kalmasına neden oldu. Şirketin hisseleri bu yıl önemli ölçüde arttı ve 2023’teki üç kattan fazla artışın ardından %46 arttı.

Mizuho Securities, Nvidia’nın 21 Şubat’taki üç aylık sonuçlarını beklerken şirket hisseleri için fiyat hedefini 625 dolardan 825 dolara çıkardı. Nvidia hisseleri Salı günü 721,28 dolardan kapandı. Mizuho analisti, Nvidia’nın H100 işlemcisinin teslimat sürelerinin kısalmasına rağmen talebin hala arzın çok üzerinde olduğunu belirtti. Nvidia’nın yanı sıra Broadcom Inc (NASDAQ:AVGO) ve Advanced Micro Devices Inc (NASDAQ: AMD (NASDAQ:) AMDAyrıca )) için potansiyel bir “önemli yapay zeka avantajı” bulunduğunu da vurguladı.

Alphabet, chatbot teknolojisini arama motoruna entegre etti ve bulut müşterilerine verimli yapay zeka araçları sunuyor. Alphabet’in hisseleri, yatırımcı beklentilerinin altında kalan 30 Ocak tarihli üç aylık raporun ardından hisselerde yakın zamanda yaşanan düşüşe rağmen 2024’te hâlâ %4 yükselişte.

Nvidia’nın piyasa değeri Pazartesi günü Amazon’u kısa süreliğine geride bıraktı, ancak Amazon ticaret seansının sonunda yeniden liderliği ele geçirdi. Nvidia’nın Amazon’dan daha yüksek değere ulaştığı son yıl, her iki şirketin de değerinin 6 milyar doların altında olduğu 2002’ydi. 2004 yılı ortasında Nvidia’nın piyasa değeri 2 milyar doların altına düşerken, Alphabet hisselerini 23 milyar dolara pazara sundu.

Şu anda Microsoft Corp.(NASDAQ: MSFT) 3 trilyon doları aşan değeriyle dünyanın en pahalı şirketi olurken, onu 2 trilyon doları aşan piyasa değeriyle devlet petrol devi takip ediyor. Suudi Aramco(TADAVUL:TADAVUL: 2222 ) takip ediyor. Ancak Saudi Aramco’nun yüzde 90’ından fazlası Suudi hükümetine ait ve hisselerinin yüzde 2’sinden azı halka açık. Bu arada Apple Inc (NASDAQ: AAPL) yapay zeka alanında geride kaldığı algısının etkisiyle 2024 yılında hisselerinde %4 oranında düşüş yaşadı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haberoguzlar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu