Haber

“Rwanda Hotel” filminin kahramanı Rusesabagina, serbest bırakıldıktan sonra ABD’ye döndü.

1994 yılında NEW Ruanda’da yaşanan soykırımı konu alan “Hotel Rwanda” (Rwanda Hotel) filmine ilham kaynağı olan Paul Rusesabagina’nın serbest bırakıldıktan sonra ABD’ye döndüğü bildirildi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Rusesabagina’nın ABD’ye döndüğünü söyledi.

Rusesabagina’nın ABD’ye dönmesinden memnun olduğunu belirten Sullivan, “ABD topraklarına geri dönmesinden ve uzun süredir bu günü bekleyen ailesi ve arkadaşlarına kavuşmasından memnunuz.” sözünü kullandı.

Sullivan, Rusesabagina’nın dönüşünde işbirliği içinde çalıştıkları Ruanda hükümetindeki kişilere de şükranlarını dile getirdi.

25 yıl hapis cezası aldı

Ruanda’da bir mahkeme Rusesabagina’yı terör suçlamalarıyla yargılandığında Eylül 2021’de 25 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Ruanda Savcılığı ise Rusesabagina’nın cezasının yetersiz olduğunu belirterek müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Mahkemeyi boykot eden Rusesabagina, yargılama sürecinden adalet beklemediğini belirterek, mahkemeyi “sahtekarlık yapmakla” suçladı.

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’nin amansız muhalifi olan ve yıllarca sürgünde yaşayan 68 yaşındaki Rusesabagina, hakkında tutuklama emri çıkarılıp ülkesine getirilmesinin ardından 2020 Ağustos ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nde gözaltına alınmıştı.

1994 yılında Ruanda’da yaşanan soykırım sırasında çok sayıda masum insanın hayatını kurtardığı iddia edilen Oscar ödüllü “Rwanda Hotel” filmine konu olan Rusesabagina ve 16 sanık, “terörizm, silahlı örgüt oluşturmak” da dahil olmak üzere 13 farklı suçtan yargılandı. cinayette organizasyon ve suç ortaklığı”.

Rusesabagina, filmden sonra ünlendi ve farklı ülkelerde barış ödülleri aldı. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, 2005 yılında Rusesabagina’ya Özgürlük Madalyası verdi.

En son olarak ailesi, Rusesabagina’nın 2020’de ABD’den Burundi’ye seyahat etmek için “iş vaadiyle kandırılarak” kaçırılıp işkence gördüğünü iddia ederek geçen yıl Ruanda hükümetine 400 milyon dolarlık bir dava açtı.

ABD’li yetkililer, aralarında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın da bulunduğu aylarca süren diplomatik çabaların, Ruanda’da iki yıldan fazla hapis yatan Rusesabagina’nın serbest bırakılmasına katkıda bulunduğunu savunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu