Haber

Sudan Ordusu ile HDK arasındaki çatışmanın sona erdirilmesi için Suudi Arabistan’da görüşmeler başladı

LİMAN Sudan Ordusu ile Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde nisan ortasından bu yana devam eden çatışmaların sonlandırılması için görüşmelerin başladığı bildirildi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Kolaylaştırıcılar (Suudi Arabistan, ABD ve Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi), Sudan Silahlı Kuvvetleri ile HDK arasındaki görüşmelerin başladığını duyuruyor.” kelimeler kullanıldı.

Bakanlığın açıklamasında, görüşmelerde insani yardımın ulaştırılmasının kolaylaştırılması, ateşkesin sağlanması, güven artırıcı tedbirlerin alınması ve düşmanlıkların kalıcı olarak durdurulması konularının ele alınacağı kaydedildi.

Açıklamada Cidde’de yapılan görüşmelerde siyasi konuların görüşülmeyeceği vurgulandı.

Cidde Deklarasyonu

Sudan’da ordu ile HDK arasındaki çatışmaların durdurulması amacıyla 11 Mayıs’ta Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde taraflar arasında yapılan müzakereler sonucunda “Cidde Deklarasyonu” imzalandı.

ABD ve Suudi Arabistan’ın aracılık ettiği müzakerelerle imzalanan bildiride, Sudan ordusunun ve HDK’nın sivillere zarar verecek her türlü saldırıdan uzak duracağı belirtilirken, her iki ülke için de Sudan halkının çıkarlarının öncelikli olduğu vurgulandı. partiler.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma çıktı

Doğu Afrika ülkesi Sudan’da 15 Nisan’da ordu ile HDK arasında çatışmalar çıktı.

Sudan İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, 15 Nisan’da başlayan ve tüm şiddetiyle devam eden çatışmalarda yaklaşık 10 bin kişi hayatını kaybetti, 25 milyon Sudanlı insani yardıma muhtaç hale geldi, 5,4 milyon kişi ise yardıma muhtaç hale geldi. evlerini terk edin.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı General Abdulfettah el-Burhan, 6 Eylül’de devlete isyan ettiği, vatandaşlara karşı ciddi ihlaller yaptığı ve ülkenin altyapısını kasten sabote ettiği gerekçesiyle paramiliter HDK’nın feshedilmesine karar vermişti.

Burhan, uluslararası topluma, nisan ortasından bu yana orduyla çatışma halinde olan HDK’yi “terörist grup” olarak kabul etmeye davet etmişti.

Bölgesel ve uluslararası ateşkes ve müzakere girişimleri, tarafların karşılıklı olarak ihlal suçlamaları ve önerilen kuralları kabul etmeleri nedeniyle şu ana kadar başarısız oldu.

Sudan ordusu, HDK’nın başkent Hartum’daki sivil yerleşimleri ve kamu tesislerini boşaltmaması yönündeki ihlallerini gerekçe göstererek temmuz ayında Cidde’deki görüşmelerden çekilmişti.

golhisarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu