Dünya

BAKAN MUŞ YÜZDE 5 VEYA ÜZERİNDE BÜYÜME HIZI BEKLİYORUZ

TİCARET Bakanı Mehmet Muş, Türkiye büyümek istiyor, bölgede değerli bir ülke. Geçen yılın rakamları henüz açıklanmadı ama yüzde 5 civarında veya biraz üzerinde bir büyüme bekliyoruz” dedi.

‘Kent Buluşmaları’ için Kars’a gelen Ticaret Bakanı Muş, AK Parti taşra teşkilatını ziyaret etti. Partililerle bir araya gelen Bakan Muş, Ermenistan’a açılması planlanan Doğu Kapısı ile ilgili açıklama yaptı. Muş, “Burası sınır illerimizden biri ve hudut kapısının açılmasıyla ilgili bir prosedür ve prosedür var” dedi. Doğu Kapısı’nın biraz farklı bir durumu burada söz konusudur. Dışişleri Bakanlığımız gerekli görüşmeleri yürütüyor. Orada Azerbaycan hukukunun korunması gerekiyor ve istikrar sağlandığında, böyle bir karar alındığında teknik altyapısını hazırlamak bize kalıyor. Teknik altyapıyı hızlı bir şekilde tamamlayabiliyoruz. Burada ihtiyaç duyulan işçi ve diğer altyapı varsa, bakanlığımızın süratle tamamlama yetkisi var. Biz Türkiye olarak ticari faaliyetlerimizi rahat bir şekilde sürdürebilmek için bu kapıların sayısını artırıyoruz. Yani bunu Kars ve Ermenistan için söylemiyorum ama genel prestijiyle çünkü 2 kapı olursa ona göre yoğunluk azalır, 3 kapı olursa ona göre yoğunluk azalır ve bekleme o kadar az olur. oradaki süreçler ne kadar hızlı olursa ticari faaliyetlerimizin yüzüne de o kadar yansır. . Mesela Bulgaristan ile 2 kapımız var. Onun için Kars’la ilgili durumu şöyle özetleyeyim, inşallah orada bir mutabakata varılır ve neticede gerekli adımlar atılır’ dedi.

‘ALTİYAT HUSUSUNU BÜYÜK BİR ŞEKİLDE TAMAMLADIK’

Bakan Muş yaptığı konuşmada, toplantıları ‘Türkiye’de Görüşmeler’ kapsamında yaptıklarını ve Teşkilat Başkanlığımızın organize ettiğini anlattı. Bugün farklı ilçelerde milletvekillerimiz var, farklı seviyelerden bireyler var ve çalışmalarını sürdürüyorlar. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, ülkemizin altyapı eksikliğini büyük ölçüde tamamladık. Yani Türkiye’nin alt yapısında çok büyük bir eksiklik var diye kimse söyleyemez. Kıymetli bir boyutu bitirdik. Ulaştırma Bakanlığımız bu faaliyetleri ağırlıklı olarak limanları, üretim alanlarını ve idari olarak etkin şehirleri raylı sistemlerle birbirine bağlamak için yürütmektedir. Çünkü diğer alanlarda yol ve diğer altyapı çalışmalarını tamamladık. Sağlık alanında da şehir hastanesinin ilin ihtiyacı olan veya karşılayacağı noktada çok ciddi yatırımlar yapıldı. Bazı illerde eksiklikler olduğunu ve bunların da hızla tamamlandığını söyledi.

YÜZDE 5 VE ÜZERİNDE BÜYÜME BEKLENTİLERİ

Bakan Muş, hem ülkenin hem de dünyanın güçlü bir 2023 yılı geçireceğini belirterek, şunları söyledi:

‘Türkiye büyümek istiyor, bölgede önemli bir ülke. Geçen yılın rakamları henüz açıklanmadı, ancak yüzde 5 civarında veya biraz üzerinde bir büyüme oranı bekliyoruz. Yakın zamanda resmi rakamlarla açıklanacak. Tabii 2023 tüm dünya için daha zor olacak gibi görünüyor. Çünkü Covid sonrası ortaya çıkan genişletici para politikaları nedeniyle tüm ülkeler şimdi ne yapıyor; mevcut dünyada fiyat dalgalanmalarını kontrol altına almak için daha sınırlı ve cazip politikalar geliştiriyorlar. Bu da ister istemez ülkelerin büyüme oranlarına yansıyor. Bu nedenle dünyadaki büyüme oranları ve ticaret hacmindeki büyüme oranları alt sektördeki uluslararası kuruluşlar tarafından revize edilmektedir. Ancak Türkiye olarak 2023 yılında da büyümemizi sürdürmek ve bu yılı büyüyerek kapatmak istiyoruz. Ne olursa olsun, bunu yapmak istiyoruz. Seçim yılı da olsa dünyada bu gelişmeler yaşansa da yatırımlara devam edip ekonomiyi büyütmek istiyoruz. Geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 10’un üzerinde artış gösteren ihracat rakamlarını bu yılın Ocak ayında kamuoyu ile paylaştık. İhracat demek üretim, istihdam demek piyasada hareketlilik ve canlılık demek, son olarak burada ürettiğimiz eserleri yurt dışına satıyoruz ve oradan ülkeye döviz girdisi sağlanıyor. İhracatın güçlü seyri nedeniyle ekonominin büyümesinin değerli bir dinamosu olarak misyon vermektedir. Çünkü geçtiğimiz dönemde ortaya çıkan büyüme oranlarının yaklaşık yarısı mal ve hizmet ihracatından kaynaklanan ihracattır. Dolayısıyla hedefimiz bu yılı hem ekonomik hem de ihracat anlamında büyüyerek kapatmak ve bu yılı büyüyerek bitirmek.

Toplantıda basın mensubunun Kars’ta serbest bölge kurulup kurulamayacağı sorusunu yanıtlayan Bakan Muş, “Biz şu mantıkla serbest bölgeyi kuruyoruz; Gümrük işlemleriyle hiç uğraşmıyorsunuz, yine üretiminizi ve ihracatınızı yapıyorsunuz. Biz konuya hep böyle yaklaşıyoruz. Alanı inceliyoruz; “Böyle bir ihtiyaç var mı, böyle bir talep var mı, böyle bir talep var mı, iş dünyasının böyle bir beklentisi var mı?” İş dünyasında, bölgede böyle bir ihtiyaç ve talep varsa ve yatırımcılar bu tür yatırımlarla gerçekten ilgileniyorsa o zaman gerekli adımları atacağız. Ancak böyle bir talep yoksa sırf bunu gerçekleştirmek için bir adım atmıyoruz çünkü attığımız her yatırımın ve adımın finansmanını vatandaş karşılıyor. Devlet yapıyor ama vergisini vatandaştan alıyor. Gereklilik kapsamında gerekli adımı atıyor muyuz? söz konusu.

AK Parti taşra teşkilatındaki görüşmenin ardından Kars Valiliğini ziyaret eden Bakan Muş, Vali Türker Öksüz’den kent hakkında brifing aldı.

tufanbeylihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu