Haber

Mehmet Rüştü Tiryaki’den Bakan Yerlikaya’ya uyuşturucu eleştirisi: “Türkiye Uyuşturucunun Dağıtım Üssü Haline Geldi”

HEDEP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda; İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya “‘Uyuşturucuyla mücadele ediyoruz’ diyorsunuz. Türkiye bir uyuşturucu pazarı, uyuşturucu dağıtım üssü haline geldi ve ne yazık ki her geçen gün bu ülkenin çocukları, geleceğimiz, Çocuklarımız uyuşturucuyu yaygın olarak kullanmaya devam ediyor. Dolayısıyla bu konudaki mesele şu ki, “Çalışmalarınızın başarılı olduğunu söylemek zor” dedi.

İçişleri Bakanlığının 2024 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülüyor. HEDEF Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Bakan Ali Yerlikaya’nın uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin açıklamalarını eleştirerek şunları söyledi:

“2015 yılından bu yana partimizin tabanına, unsurlarına ve yöneticilerine yönelik saldırılarda eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz, il ve ilçe başkanlarımız, genel merkez yöneticilerimiz, üyelerimiz olmak üzere en az 5 olmak üzere 16 bin kişi gözaltına alındı. Bu dönemde bin kişi tutuklandı.” Tespit edebildiğimiz kadarıyla 2022 yılında 2.465 kişi gözaltına alındı, bunlardan bir kısmı tutuklandı. Gözaltına alınan arkadaşlarımıza yönelik suçlamalar; ‘Nevroz’ gibi etkinliklere katılmak, basın açıklamalarına katılmak, protesto faaliyetlerine katılmak; binlerce arkadaşımız demokratik, barışçıl protesto faaliyetlerine katıldıkları için gözaltına alındı. devam ediyor.

Şimdi ülkenin güvenliği konusunda yapılanları uzun uzadıya anlattınız ama uluslararası tablo ve uluslararası araştırmalar söylediklerinizi doğrulamıyor Sayın Bakan. Bakın, kısa bir süre önce Eylül 2023’te Küresel Organize Suç Endeksi 2023 Raporu yayımlandı. Muhtemelen bu rapora aşinasınızdır, gerçekten bu ülkeyi onurlandıran sonuçlar var; 193 ülke arasında Türkiye en kötü 14’üncü ülkeydi, yani Türkiye sizin övündüğünüz 21 yıllık AKP iktidarı döneminde küresel organize suç cennetine dönüştürülmüştü. Türkiye, Batı Asya kümesinde en kötü 4’üncü, 46 Asya ülkesi arasında ise 6’ncı en kötü ülkedir. Ülke hatalar ülkesi haline geldi. Bakın, dünyadaki bütün mafya liderleri, uyuşturucu baronları ülkemizde başıboş dolaşıyor; Villalarda ve konaklarda hükümdarlar gibi yaşıyorlar. Bu insanların ülkemizde yaşadıklarını ya öldüklerinde ya da mafya içi hesaplaşmalarda öldürüldüklerinde öğreniyoruz. Tabi biz ‘Bunun sorumlusu sizsiniz’ demiyoruz, ‘Bu sizin Bakanlığınız döneminde oldu’ demiyoruz Sayın Bakanım ama size bu mirası bırakan selefleriniz, o selefleriniz tüm suçluların idolü oldu. Ülkenin tüm fotoğraf albümlerinin ilk sayfalarında yer alan selefleriniz maalesef ülkeyi bu duruma getirdi. Bu konuda neler yapacağınızı hep birlikte göreceğiz. Suç örgütlerine yönelik operasyonlar bir süredir ayrıntılı olarak yayınlanıyor ama uluslararası raporlarda Türkiye’nin durumuna ilişkin herhangi bir göstergede bir değişiklik olmazsa emin olun tüm dünya bunu bir gösteriş olarak algılayacak. Umarım bu ülkede yaşayan herkesi ve uluslararası kuruluşları ikna edebilirsiniz.

“TÜRKİYE İLAÇ PİYASASI OLDU”

Şimdi başka bir sorun daha var: Uyuşturucuyla çok mücadele ettiğinizi söylüyorsunuz. Size bir örnek vereyim, biliyorsunuz bu en kıymetlilerinden biri. 3 Nisan 2020’de Kolombiya’nın Buenaventura Limanı’nda 4,9 ton kokain ele geçirilmiş, kokainin İstanbul’a gönderilmek üzereyken ele geçirildiği açıklanmıştı. On altı ay sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü bu geminin getireceği malların alıcısı olan firmanın sahibini gözaltına aldı ama sonrasında ne olduğunu bilmiyoruz. 265 milyon dolarlık yani 7,5 milyar TL’lik bir ilaçtan bahsediyoruz Sayın Bakanım. Şu anda Kolombiya ile Türkiye arasındaki mesafe kuş uçuşu 11.300 kilometre. Atlantik Okyanusu’nun Akdeniz girişi olan Cebelitarık’tan Türkiye’nin ortasına kadar yaklaşık 4.500 kilometre uzaklıktadır. Şimdi Sayın Bakan, bunu bize açıklarsanız çok seviniriz: Uyuşturucu kaçakçıları dağıtacakları ve dağıtacakları bu kokaini, eroini ve her türlü uyuşturucuyu satmak için neden Portekiz’i, İspanya’yı, Fransa’yı, Fransa’yı, Fransa’yı kullanıyorlar? Avrupa ve Orta Doğu pazarlarında satış mı yapıyorsunuz? Neden İtalya, Hırvatistan, Arnavutluk, Yunanistan yerine Türkiye’nin limanlarını seçiyor? Uyuşturucuyu Avrupa pazarına dağıtmak için bu kadar ülkeyi geçip 4 bin 500 kilometre daha yol kat ettikten sonra neden ilacı Türkiye’ye getiriyor? Bir kısmının Ortadoğu pazarına satılmak üzere Türkiye’ye getirildiğini biliyoruz ama Avrupa’ya satılan uyuşturucular Türkiye’ye getirilirse bu, uyuşturucu baronları ve kaçakçılarının Türkiye limanlarını uyuşturucu kaçakçılarının rahatlıkla getirebileceği limanlara dönüştürdüğü anlamına geliyor. mallarını ülkeye sokuyorlar. Bu konuda gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığını düşünüyorsanız gerçeğin tam tersi olduğu aşikardır.

Şimdi şunu söyleyeyim, diğer bakanlıkların bütçeleri konuşulurken bunları konuştuk. Uyuşturucuyla mücadele etmemiz gerektiğini savunuyoruz, buradaki herkes bunu savunuyor. Yani bu ülkede yaşayan herkes bu uyuşturucu kullanımının üniversitelere, liselere, ortaokullara kadar yayıldığını biliyor ama ne yazık ki Hükümetin anlattıklarıyla bu ülkenin gerçekleri aynı değil. ‘Uyuşturucuyla mücadele ediyoruz’ diyorsunuz. Türkiye bir ilaç pazarı, uyuşturucu dağıtım üssü haline geldi ve ne yazık ki geleceğimiz olan bu ülkenin çocukları her geçen gün uyuşturucuyu yaygın şekilde kullanmaya devam ediyor. Dolayısıyla bu konudaki çabalarınızın başarılı olduğunu söylemek zor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu