Haber

ABD Temsilciler Meclisi’nde Filistinli üye Tlaib’in susturulması yönündeki baskıya tepkiler artıyor

ABD Temsilciler Meclisi’nin ilk Müslüman kadın üyelerinden biri olan ve Filistin’deki insani krizi gündeme getiren Filistin asıllı Rashida Tlaib’in kararla susturulmasına yönelik girişime ABD Temsilciler Meclisi’nin pek çok üyesi sert tepki gösterdi.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Rich McCormick’in Tlaib’in İsrail karşıtı açıklamalarını kınamak amacıyla sunduğu yasa tasarısı birçok Kongre üyesinin tepkisini çekti.

Tasarının oylaması öncesinde konuşan Temsilciler Meclisi üyeleri, Kongre’nin tek Filistinli üyesi Tlaib’in susturulmasına yönelik girişimi sert bir şekilde eleştirdi.

Temsilciler Meclisi Üyesi Jamie Raskin, bir Yahudi olarak “ifade özgürlüğünü” savunmak için kürsüye çıktığını belirtti.

Demokratik değerlerin tüm dünyada “tehdit altında” olduğunu belirten Raskin, “Bu karar taslağının tek amacı var. İfade özgürlüğünü cezalandırmak.” söz konusu.

Temsilciler Meclisi Üyesi Chuy Garcia, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Omar’ın Cumhuriyetçilerin açıklamalarını kınamamasına tepkisi

Temsilciler Meclisi’nin ilk Müslüman kadın üyesi İlhan Omar da konuşmasında Tlaib’e destek vererek, Cumhuriyetçilerin Filistinlilere yönelik yaptığı açıklamaların kınanmadığına değindi.

Omar, “Cumhuriyetçiler koridorun diğer tarafında televizyonda ‘Gazze’yi otoparka çeviriyoruz’ ve ‘Filistinlileri yok etmek istiyoruz’ diyerek otururken Rashida’yı engellemeye çalışmak açık bir ikiyüzlülüktür.” dedi. dedi.

Cumhuriyetçileri bu açıklamalarından dolayı kimsenin kınamadığını belirten Omar, Filistin’de ölen onbinlerce insandan kimsenin bahsetmemesine de tepki gösterdi. Omar, “Ama insanlığımızı ifade etmeye devam edeceğiz. Rashida, özgürlüklerine kavuşmak için Filistinlilerin yanında olmaya devam edecek.” söz konusu.

“Ayrıca, doğruyu söyleyen çeşitli fikirleri kabul edecek zihinsel ve duygusal yeterliliğe de sahip değilsiniz.”

Temsilciler Meclisi’nde New York’u temsil eden Jamaal Bowman da üyeleri susturmaya yönelik girişimlere son verilmesi çağrısında bulundu.

Bowman, “Bu salonda görev yapan tek Filistinli Amerikalı olarak konuşuyor. Onun sesi olmadan Filistin halkıyla empati kuramayız. Şu anda Gazze’de olup bitenlerle onun dışında doğrudan konuşabilecek kimse yok.” dedi. söz konusu.

Cumhuriyetçilerin Filistin’le ilgili açıklamalarına kimsenin ses çıkarmadığını vurgulayan Bowman, “Belki de kendi içinizdeki çeşitlilikten yoksun olduğunuz için, doğruyu söyleyen çeşitli fikirleri kabul edecek zihinsel ve duygusal yeterlilikten de yoksunsunuz. Kesinlikle gözlerinizi açmalısınız. diğer insanlara ve diğer deneyimlere, özellikle de Müslüman olanlara.” ve eğer bir bayansa.”

Tasarıyı “İslamofobik, anti-demokratik ve zaman kaybı” olarak nitelendirdi

Temsilciler Meclisi’nin bir diğer Demokrat Üyesi Ayanna Pressley ise konuşmasında karar taslağını “açıkça İslamofobik, anti-demokratik, zaman kaybı ve samimiyetsiz” olarak nitelendirdi.

Pressley, “Tlaib’in masum İsraillilerin, Filistinlilerin ve Amerikalıların öldürülmesine karşı olduğunu inkar eden herhangi bir üye, aynı zamanda gerçeği de inkar ediyor demektir” dedi. dedi.

Tlaib’in Temsilciler Meclisi’ne üst üste üç dönem seçilen tek Filistin asıllı temsilci olduğuna işaret eden Pressley, “Bugün Cumhuriyetçiler Demokrat bir meslektaşımıza sırf onun sözlerini beğenmedikleri için saldırıyor. Bu da bir başka utanç verici durum. ancak gerçek nefret tacirlerinin dikkati dağıtmayı amaçlayan bu hareketi şaşırtıcı değil.” “Michigan’dan Orta Doğu’ya kadar her küçük kız çocuğu adına bu yasa tasarısına karşı çıkıyorum.” dedi.

“Bu yasa ifade özgürlüğüne saldırıdır”

Demokrat Debbie Dingell de Tlaib’in Temsilciler Meclisi’nde Filistin’i temsil eden tek ses olduğunu ve susturulmaması gerektiğini vurguladı.

Tlaib’in de diğer tüm Amerikalılar ve Kongre üyeleri gibi ifade özgürlüğüne sahip olduğunun altını çizen Dingell, “Bu yasa tasarısı bu temel hakka yönelik bir saldırıdır.” yorumunu yaptı.

ABD’li televizyon sunucusundan eleştiri: “Çocuklar ölürken tek Filistinliyi kınıyorsunuz”

Öte yandan MSNBC sunucusu Mehdi Hasan da sosyal medya hesabı X üzerinden oylamaya tepki gösterdi.

Hasan, paylaşımında, “4 binden fazlası çocuk olmak üzere 10 binden fazla Filistinli öldürüldü ve ABD Temsilciler Meclisi, tek Filistinli Amerikalı üyesini kınamakla meşgul. Bunu kim düşünebilir?” sözlerini kullandı.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Üyesi Max Miller’ın Gazze’nin “otoparka dönüşeceğini” söylediğini, bir diğer Cumhuriyetçi üye Brian Mast’ın da Filistinli sivilleri “Nazilere” benzettiğini hatırlatan Hasan, “Ama Tlaib’i kınıyorlar.” eleştirisini yaptı.

Tlaib’e karşı karar taslağı

Sosyal medya platformundaki paylaşımında “Ya ateşkesi güçlendirin ya da 2024’te bize güvenmeyin.” Şu ifadelere yer verdi:

Bunun üzerine Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Üyesi Rich McCormick’in Tlaib’in İsrail’e yönelik sözlerini kınamak amacıyla sunduğu karar tasarısı, Temsilciler Meclisi Genel Konseyi’nde kabul edildi.

Oy vermek ne anlama geliyor?

ABD’de Temsilciler Meclisi üyelerine sunulan “sansür” kararları herhangi bir yaptırım içermiyor ve sembolik bir nitelik taşıyor.

Temsilciler Meclisi üyeleri bu tasarıyı onaylayarak, mahkum edilen üyenin görüşlerine karşı olduklarını ifade etmiş oluyorlar.

Onayın ardından Temsilciler Meclisinin ilgili üyesi Genel Kurul kürsüsüne çağrılır ve Temsilciler Meclisi Başkanı ilgili kararı üyenin yüzüne okur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu