Haber

Polonya’da 500 bin kişi hükümeti protesto etti

Polonya’da sağcı popülist hükümet, komünist rejimin sona erdiği 1989 yılından bu yana en büyük kitlesel gösteriyle protesto edildi. Başkent Varşova’da Pazar günü düzenlenen protesto gösterisine yaklaşık 500 bin kişinin katıldığı belirtildi. Katılımcılar ülkenin dört bir yanından başkente gelirken, diğer şehirlerde daha küçük çaplı mitingler düzenlendi.

Göstericiler, iktidarını kaybetme endişesi taşıyan sağcı popülist Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) yeni bir yasayla muhalefet lideri Donald Tusk’ı engellemeye çalıştığını iddia ediyor.

Hükümet, 2007-2014 yılları arasında Polonya Başbakanı olan Donald Tusk’ı ülkeyi enerji alanında Rusya’ya bağımlı hale getirmekle suçluyor. Söz konusu düzenleme, Rusya’nın Polonya’nın iç güvenliği üzerindeki etkisini araştırmak üzere bir devlet komitesi kurulmasını ve 2007-2022 ortalarını incelemeyi öngörüyor. Böyle bir inceleme, şu anda muhalefetin en güçlü adayı ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi eski lideri Donald Tusk’a 10 yıla kadar siyasi yasak getirebilir. Böylece Tusk’ın yaklaşan seçimlere katılması engellenebilir.

“Demokrasi ölüyor” uyarısı

Donald Tusk liderliğindeki Sivil Platform (Platforma Obywatelska) partisinin çağrısı üzerine eski sendika lideri, başkan ve Nobel Barış Ödülü sahibi Lech Walesa ile birlikte düzenlenen protestonun ön saflarında yer alan Tusk, “demokrasi ölüyor” uyarısında bulundu. Polonya’da.


Gösteriye Lech Walesa ve muhalefet lideri Donald Tusk da katıldıPhoto: Czarek Sokolowski/AP Fotoğraf/resim ittifakı

Polonya ve AB bayrakları taşıyan ve “Yeter artık” ve “Otoriter bir Polonya’ya hayır” pankartları taşıyan göstericilere seslenen Tusk, muhalefet partileri olarak mevcut rollerinin 1980’lerdeki komünizme karşı protestolarla karşılaştırılabilir olduğunu söyledi. “Demokrasi sessizce ölüyor. Bugünden itibaren sessizlik olmayacak” dedi.

PiS lideri Jaroslaw Kaczynski’nin “her gün demokrasinin temellerine saldırdığını” söyleyen Tusk, demokrasinin yaşatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

1990 yılında Polonya’nın demokratik olarak seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan Walesa da Kaczynski ve partisinin devrileceği günü sabırla beklediğini belirterek, “Nihayet o gün geldi” dedi.

Rus etkisini araştıran komisyon

Mayıs ayının sonunda, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Polonya’daki Rus nüfuzunu araştırmak için tartışmalı bir komisyon kurulmasını onayladı. Dokuz üyeden oluşan komisyonun, 2007-2022 yılları arasında Rusya’nın ülkede artan nüfuzuna yol açan yöneticileri tespit etmesi bekleniyor. Yargı, soruşturma sürecine dahil olmayacak. Komite tarafından kusurlu bulunanların on yıl süreyle kamu görevlerinden ve devlet fonlarından yararlanmalarından ve siyasetle uğraşmalarından men edilmesi planlanıyor.

Düzenlemeyi eleştirenler konseyin kurulmasını hukukun üstünlüğüne karşı büyük bir saldırı olarak tanımlarken, soruşturmayı sonbahar parlamentosu öncesinde 2007-2014 ortalarında hükümet lideri olarak görev yapan Tusk’ı itibarsızlaştırma girişimi olarak görüyorlar. seçimler.

Anketlere göre, sonbaharda Polonya’da yapılacak parlamento seçimlerinde iktidardaki PiS partisinin oyların yaklaşık yüzde 30’unu alması bekleniyor. Anketlerden elde edilen bu sonuçlara göre partinin mecliste çoğunluğu elde edemeyeceği tahmin ediliyor.

AFP,DW/TY,JD

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

musabeyli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu