Haber

Zimbabve Devlet Başkanı Mnangagwa Göreve Başladı

Zimbabwe’de 23-24 Ağustos tarihlerinde yapılan seçimlerde yeniden cumhurbaşkanı seçilen Emerson Mnangagwa, yemin ederek görevine başladı.

Yüzde 52,6 oyla 5 yıllığına yeniden cumhurbaşkanı seçilen Mnangagwa, başkent Harare’de Ulusal Meclis’e katıldı. SporYemin töreni Stadyum’da yapıldı.

Yemin töreninde Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Mozambik Devlet Başkanı Filipe Nyusi ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Felix Tshisekedi de hazır bulundu.

Mnangagwa, törenin açılış konuşmasında, seçimleri barışçıl bir ortamda gerçekleştirdikleri için Zimbabvelilere teşekkür ederek, “Zimbabweliler olarak olgun bir millet olduğumuzu gösterdik.” dedi. söz konusu.

“Yeni sömürgeciliğe karşı zafer”

Seçimin galibinin tüm Zimbabveliler olduğunu vurgulayan Mnangagwa, seçim sonuçlarını “Zimbabvelilerin yeni sömürgeciliğe karşı kazandığı zafer” olarak nitelendirdi.

Mnangagwa, seçim kampanyası sırasında verdikleri sözleri yerine getireceğinin sözünü vererek, ülkeyi Afrika’nın üretim merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini ve bunun için madencilik, tarım ve turizme öncelik vereceklerini söyledi.

Mnangagwa konuşmasında tüm Zimbabvelileri şiddete, kabileciliğe, bölgeciliğe ve nefret söylemine “hayır” demeye çağırarak, “Barışı seviyoruz, uyumu seviyoruz, hoşgörüyü seviyoruz ve bu Zimbabve halkı olarak genlerimizde var. ” İfadelerini kullandı.

Zimbabve seçimleri

Zimbabwe Seçim Kurulu, 23-24 Ağustos’ta yapılan başkanlık seçiminde oyların yüzde 52,6’sını alarak Mnangagva’nın yeniden başkan seçildiğini duyurdu. CCC adayı Nelson Chamisa da oyların yüzde 44’ünü aldı.

Parlamento seçimlerinin kesin olmayan ilk sonuçlarına göre, ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1980 yılından bu yana iktidarda olan Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi (ZANU-PF), parlamentodaki 210 sandalyenin 136’sını kazandı.

CCC’den yapılan açıklamada, seçim sonuçlarına itiraz edilerek seçimlerin yenilenmesi çağrısında bulunuldu.

Zimbabve’de polis, seçim sonuçlarına itiraz etmeye hazırlanan gruplara karşı ülke genelinde güvenlik önlemi almıştı.

Birleşmiş Milletler (BM), seçimlerde meydana gelen insan hakları ihlallerinin araştırılmasını talep etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu